مصاحبه زنده اینستاگرامی با موضوع تاثیر انس با قرآن در زندگی و تحصیلات

مصاحبه زنده اینستاگرامی با موضوع تاثیر انس با قرآن در زندگی و تحصیلات

بسم الله الرحمن الرحیم

 

مصاحبه زنده اینستاگرامی

به گزارش روابط عمومی بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مصاحبه زنده اینستاگرامی با موضوع تاثیر انس با قرآن در زندگی و تحصیلات با سرکار خانم رها مرسلی دانشجوی ترم 4 دندان پزشکی، جانشین بسیج دانشجویی دانشکده دندان پزشکی، رتبه ی سوم کشور در رشته ی آوایی حفظ کل قرآن کریم در جشنواره قرآن و عترت وزارت بهداشت در تاریخ 7 اسفند ماه 99 برگزار شد.

گزارش کامل این مصاحبه را در زیر می خوانید.

 

-لطفا خودتان را معرفی کنید

خانم مرسلی: ضمن تبریک اعیاد ماه رجب سپاس‌گزارم که این فرصت را در اختیار بنده قرار دادید.

بنده خانواده‌ی مذهبی‌ای داشتم و حفظ قران در آن ارزش بود ، و حتی پسرخاله‌ام حافظ قرآن بودند. به همین جهت با تصمیم و تشویق خانواده ، بنده هم پا در این عرصه نهادم.

کلاس‌های آشنایی و حفظ قرآن را زیر نظر استاد زارعان شروع کردم و در همان ابتدا 24 آیه از سوره ی بقره را حفظ کردم: اما از آن‌جایی که ایشان استاد با تجربه‌ای بودند، متوجه شدند که من آن طور که باید علاقه‌ای به این مسیر ندارم.

به همین جهت به خانواده‌ام توصیه کردند که من را به این کلاس نبرند. که به شکر خدا پدر و مادرم توصیه‌ی ایشان را عملی کردند و من در آن مقطع حفظ قران را رها کردم ؛ در واقع از ابتدا از سمت خانواده اجباری برای حفظ قرآن نبود.

تا این که در سال پنجم ابتدایی مسابقه ی حفظ سوره های کوچک قرآن کریم برگزار شد که مادرم پیشنهاد دادند که در این مسابقه شرکت کنم در حالی که تنها سه روز تا برگزاری مسابقه مانده بود.

بنده هم برای کسب تجربه در مسابقه شرکت کردم و به شکر خدا رتبه ی دوم استانی را کسب کردم؛ و این رتبه مشوقی شد برای قدم نهادن در این مسیر.

این را میخواهم بگویم که در ابتدای امر انگیزه ی بنده برای ورود در این مسیر معنوی نبود؛ با این که خانواده اهل قرآن و نماز اول وقت بودند…

همین اتفاق سبب شد که مجددا به کلاس استاد زارعان بروم و با شور و انگیزه شروع به حفظ قرآن کنم و ایشان هم فرمودند که اکنون زمان مناسبی برای حفظ است.

نهایتا به کمک این استاد بزرگوار و دیگر اساتید محترم، توانستم در سن 10 سالگی به مدت 11 ماه کل قرآن کریم را حفظ کنم.

-آیا در این مسیر الگویی داشتید ؟ و به چه علت این شخص را به عنوان الگوی خود انتخاب کردید .

 

خانم مرسلی: در ابتدای امر الگوی خاصی نداشتم اما اتفاقی جالب سبب شد تا با شخصیتی آشنا شوم که دید بنده را تغییر داد.

در آن ایام کتابی به دستم رسید با عنوان (دکتر 7 ساله) که در رابطه با شخصیت سید محمدحسین طباطبائی بود که در 7 سالگی دکترای علوم قرآنی را کسب کرده بود. ایشان به سبب تسلط روی معانی قران، در 7 سالگی سوالات را با آیات قرآنی پاسخ میدادند.

این کتاب را بنده حدود 6 بار در همان ایام خواندم و برایم بسیار جالب بود، این که یک کودک 7 ساله چنین برداشتی از قرآن داشته باشد و به مفهوم قرآن مسلط باشد، برایم خیلی عجیب بود.

در قسمتی از این کتاب آمده که ایشان را به یکی از کشورهای خارجی بردند تا صحت مدرک ایشان را مورد آزمایش قرار دهند، به همین جهت از ایشان می پرسند، شیعه بودن بهتر است یا سنی بودن؟

این سوال بسیار چالش برانگیز بود ، اما ایشان با هوشمندی آیه ی «واعتصموا بحبل الله جمیعا و لا تفرقوا» را قرائت کردند.

در این جا تمامی حضار دریافتند که لیاقت این کودک دکترای علوم قرآنی است …

از آن موقع به بعد انگیزه ی معنوی برای حفظ قرآن پیدا کردم….دریافتم که قرآن حاوی معانی و مفاهیم بلند و گهرباری است. پس از آن به دنبال داستان های قرآن رفتم و حتی از مضمون قرآن شعر می نوشتم؛ و ایشان بطور واقعی الگوی بنده بودند و همه ی تلاشم این بود همانند ایشان بتوانم به قرآن تسلط داشته باشم و بعد ان شاءالله عامل به قرآن  و در مسیر باشم.

 

-از چه سنی توجه به معانی و مفاهیم قرآن پیدا کردید؟؟؟

خانم مرسلی: در همان ایامی که مشغول به حفظ قرآن بودم تا حدی توجه به معانی و مفاهیم قرآن کریم هم داشتم . حدودا اواسط حفظ قرآن بود که با این کتاب آشنا شدم و ادامه ی روند حفظ را با توجه بیشتر مطالعه کردم.

 

-به نظر شما سن مناسب برای حفظ قرآن چه زمانیست؟

 

خانم مرسلی: هر لحظه برای استفاده از برکات قرآن مناسب است. اما به نظر بنده بهترین زمان ، وقتی است که کودک به سنی برسد که هم رو خوانی بداند و هم متوجه ارزش قرآن شود . البته در سنین کم خوب است که سوره های کوچک را حفظ کنند و با قران انس بگیرند، اما برای شروع جدی حفظ کل قران، سن 8 یا 9 سالگی میتواند سن مناسبی باشد.

بنده هم روشم این بود که حفظ را با استاد پیش بردم، الان هم اعتقاد دارم که حفظ قرآن کریم را باید با استاد پیش رفت چون استاد مثل مشاورهای کنکوری نمی گذارند توقف کنی.

روش کار هم به این صورت بود که هم زمان با حفظ صفحات جدید ، مرور جزء های قبلی هم صورت می گرفت . برای مرور ، صفحات را برای مادرم قرائت می کردم و  ایشان اشکالاتم را می گرفتند و تصحیح می کردند.

 

-روش شما برای حفظ قرآن چه بود؟

خانم مرسلی: برای حفظ قرآن روش های متعددی وجود دارد، یکی از روش ها روش صوتی است که با گوش دادن مکرر به صوت قرآن ، آیات را حفظ می کنند. روش دیگر روش اشاره است که آقای محمد حسین طباطبائی هم با این روش حفظ کرده بودند .

اما روشی که خودم استفاده کرده بودم و استادم هم پیشنهاد کرده بودند روش بصری بود. به این صورت که تصویر کلمات قرآن را در حافظه ام داشته باشم و وقتی که چشممان را میبندیم کاملا بتوانیم آن صفحه را تجسم کنیم. من ابتدا آن آیه را به صورت صوتی گوش می کردم ، زیرا اگر اشتباه حفظ می کردم اصلاح آن کار دشواری بود.

بعد به صورت حفظ کلمات و تصویربرداری ذهنی از آیه  ،‌آن را به خاطر می سپردم… یعنی ابتدا خوب به کلمات ابتدایی نگاه می کردم ، بعد چشمم را می بستم و دو کلمه اول را تصور می کردم ، بعد دو کلمه ی دوم را و به همین ترتیب تا آخر صفحه آیات را حفظ می کردم.

الان ممکن است عده ای نتوانند قرآن را حفظ کنند اما به همین اندازه که چند آیه را بخوانند و مرور کنند برکتش را در زندگی احساس می کنند. در کل مهم این است که هر روز این کار تکرار شود ، اگر یک روز بخوانند و یک روز نخوانند کار سخت می شود، مهم تداوم کار است.

 

-در زمان حفظ قرآن مدرسه هم می رفتید؟؟

 

خانم مرسلی: بله مدرسه هم می رفتم و اتفاقا درس هایم خیلی خوب بود؛ مغز انسان به نحوی است که هر اندازه از آن استفاده کنیم همانقدر ظرفیت دارد.

ممکن است یکی اکتفا به درس کند اما بنده دیدم میتوانم در کنار درس قرآن را هم حفظ کنم. و وقتی به حفظ قرآن عادت میکنی حفظ کردن بقیه مطالب هم راحت تر می شود و با یک بار خواندن هم میتوان حفظ  کرد.

در حال حاضر هم برخی دوستانم اعتقاد دارند در یادگیری مباحث درسی هم به راحتی پیش می روم. و به نظرم این از تاثیرات قرآن است که کارایی ذهن انسان را افزایش می دهد.

 

  • مسلما بعد از حفظ قرآن نیاز به تثبیت آن می باشد، شما برای در خصوص این مسئله چه روشی را در پیش گرفتید؟

 

خانم مرسلی: در ابتدای شروع حفظ قرآن که سن کمی داشتم بیشتر به کمک برنامه ریزی مادرم پیش می رفتم به طوری که بعد از نماز صبح یک جزء قرآن را برایشان قرائت می کردم و یک جزء  هم بعد از نماز مغرب و عشا ؛ و این برنامه ی همیشگی مان بود.

ما بقی زمان ها هم برای درس خواندن بود. اوایل حدودا روزی یکی دو ساعت برای حفظ قرآن وقت می گذاشتم و وقتی در این مسیر قرار گرفتم سرعت حفظم روز به روز بیشتر شد ، به طوری که در یک روز 14 صفحه حفظ کردم و حتی یک بار نزدیک به یک جزء را توانستم به لطف خدا حفظ کنم.

در راه حفظ قرآن واقعا برکت را انسان میبیند ، دریای وسیعی از معانی را میبیند، اینکه تک تک کلمات به درستی انتخاب شده باعث می شود هر آیه را که حفظ میکنی برای حفظ آیه بعدی مشتاق تر شوی. به همین خاطر به کسانی که میخواهند قرآن را حفظ کنند میگویم مسیر را ترک نکنند، و مطمئن باشند هر چه به سمت جلو پیش بروند راه هموارتر خواهد شد همانطور که خداوند در قرآن می فرماید «و لقد یسرنا القرآن للذکر» قرآن را برای پند گرفتن آسان کردیم….

 

-چه کنیم که انگیزه ی حفظ قرآن استمرار پیدا کند؟

خانم مرسلی: چند عامل لازم است برای انگیزه ی حفظ قرآن، یکی از آن عوامل استاد است. استاد بنده با صبر و روحیه ی خوب با بنده کار می کردند و من هر هفته با شوق به کلاس قرآن می رفتم… پس اولین عامل استاد خوب داشتن است.

عامل دوم استفاده از ترجمه ی قرآن برای جذاب تر شدن است، بنده خودم زمانی که حفظ کردن آیه ای برایم سخت می شد به دنبال شأن نزول آن می رفتم.

عامل سوم صوت خوب قاری است. همیشه سعی می کردم صوتی که بیشتر به دلم مینشیند را گوش کنم و با آن قرآن را حفظ کنم.

قاریانی که بنده بیشتر از صوت آن ها استفاده می کردم ، استادان عفاسی و شاطری و معیقلی بودند… این ها اساتیدی بودند که صدای خوبی داشتند. هر چند اساتید بزرگی مانند عبدالباسط و منشاوی هستند که کسانی که میخواهند در ابتدای حفظ با لهجه ی عربی آشنا شوند استفاده از صوت این اساتید پیشنهاد میشود.

عامل چهارم نتیجه ایست که فرد از حفظ قرآن به دست می آورد. به عنوان مثال در یک سری از موقعیت های زندگی آیاتی از قرآن به ذهن شخص تداعی می شود.

همچنین شرکت در مسابقات و کسب مقام هم سبب انگیزه می شود.

 

-تأثیر قرآن در زندگی شما چه بوده؟

خانم مرسلی: به نظر بنده معارف قرآن دریاست، همانطور که خانم فضه 20 سال فقط با آیات قرآن پاسخ دیگران را میدادند.

این مسئله ابتدا برای بنده عجیب بود اما بعد از مدتی دریافتم که به علت عمیق و ژرف بودن قرآن نه تنها 20 سال بلکه تا پایان عمر میتوان با کلمات قرآن صحبت کرد و برای تمام کارهای روزمره از قرآن استفاده کرد. وقتی حس می کردم در قلب و سینه ی من چیزی هست که می تواند پاسخ همه ی مسائل در دور و اطرافم باشد این برایم جذاب بود، البته نمیگویم که از همه ی معارف استفاده میکنم اما به هرحال صرف وجود این دفترچه راهنما بسیار با ارزش است… معتقدم همه ی موفقیت هایی مادی و معنوی که در زندگی کسب کردم مانند کنکور به برکت حفظ قرآن بود.

 

-به  نظر شما زیباترین آیه ی قرآن کدام است؟؟؟ و به چه علت این آیه را انتخاب کردید؟

 

خانم مرسلی: آیه ی 16 سوره ی ق ، که در بخشی از آن می فرماید «و نحن اقرب الیک من حبل الورید » ما از رگ گردن به انسان نزدیک تریم..

برای خودم که خیلی از اوقات احساس تنهایی میکنم این آیه برای من خیلی زیباست.

هم در برطرف کردن مشکلات زندگی و هم این که بازدارنده از گناه است و باعث می شود انسان خدا را نزدیک به خودش حس کند .

 

-ممنون می شوم راجع به مدرک معادل فوق لیسانس علوم قرآنی خودتان که در سن 14 سالگی کسب کردید توضیح دهید؟

خانم مرسلی: طرحی وجود دارد به نام طرح اعطای مدرک تخصصی به حفاظ که از مدرک دیپلم تا دکتری به حفاظ ارائه می شود. مرحله ی اول آزمون کتبی ایست که حفظ و ترجمه قرآن را شامل می شود. بر اساس نمره ای که از این آزمون کسب می کنیم وارد مرحله ی بعدی می شویم، مرحله ی بعدی ده سوال حفظ از حفاظ به صورت شفاهی پرسیده می شود که اگر بتوانند جواب بدهند معادل مدرک لیسانس رو کسب می کنند. در مرحله ی بعدی ، منبع سوالات ، کتاب قاموس قرآن است که باید ریشه ی کلمات قرآنی را بدانند، که در این مرحله ی کتبی هم الحمدلله نمره ی خوبی کسب کردم…و مدرک معادل فوق لیسانس را به بنده اعطا کردند. دریافت مدرک دکتری علاوه بر یک مرحله امتحان دیگر ، به ده سال سابقه ی تدریس نیازمند است.

 

-پس با کلمات قرآن هم آشنا هستید؟

خانم مرسلی: بله ؛ کلمات قرآن بسیار ظریف هستند. هیچ وقت قرآن کلمات مترادف را یک جا استفاده نمیکند به علت این که هر کدام در زبان عرب بار معنایی جداگانه ای دارند.

 

-با توجه به موفقیت های قرآنی و درسی ای که کسب کردید با چه هدفی وارد فعالیت های تشکیلاتی به عنوان جانشین خواهران پایگاه دندان پزشکی شدید؟

 

خانم مرسلی: خب ببینید من میتوانستم بعد از 6 سال فقط یک دندان پزشک ساده باشم، اما به نظرم یک بعدی بودن خوب نیست و همچنین رهبر عزیزمان تاکید فرموده اند روی جوان مومن انقلابی و درسخوان که میخواهد علم را توسعه دهد ، این تاکید های مکرر رهبر معظم انقلاب سبب شده من احساس تکلیف کنم که باید کار مفیدی انجام دهم در درجه ی اول ؛ از طرفی کار بسیج این است که بچه ها در مسیر درستی قرار بگیرند چه از لحاظ درسی، چه معنوی؛ به همین دلیل احساس کردم باید در چنین تشکیلاتی کار کنم.

به طور کلی علاقمندم چند کار را با هم انجام دهم؛ به قول مادرم اگر انسان بخواهد یک کار را انجام دهد چون وقتش زیاد است وقتش را هدر میدهد ولی اگر بخواهد چند کار را انجام دهد بهتر می تواند برنامه ریزی کند و از وقتش استفاده کند.به همین دلیل وقتی با مادرم مشورت کردم به بنده گفتند اگر فکر میکنی قبول این مسئولیت موجب نظم در انجام کارهایت می شود آن را بپذیر، هم به افراد دیگر کمک کرده و هم سبب رشد و انجام وظیفه ی شرعی خود می شوی.

انسان منعطف است، برای همین نمیتواند بگوید وقت ندارم و نمیتوانم انجام دهم ، هر مقدار که انسان روی دوش خود بار بگذارد همانقدر میتواند رشد کند.

 

-به چه علت بسیج را برای بستر فعالیت هایتان انتخاب کردید؟

توصیه های رهبری به عضویت و فعالیت در بسیج سبب شد در دوران مدرسه هم به عضویت بسیج در بیایم. وقتی هم وارد دانشگاه شدم دیدم که که بچه ها جو صمیمی ای داشتند و هدفی جز کمک به یکدیگر نبود و حضورم را در بسیج ادامه دادم.

البته ماهیت بسیج همین است. در یکی از کتاب هایی که خواندم اینطور نوشته بود که برخی از تشکل ها ، مصلحت اعضا را فدای خود می کنند، اما ماهیت بسیج بگونه ی دیگریست و به خاطر وجود اعضایش است که پویا و زنده است و اصلا تلاشش و هدفش اعتلای اعضاست.  این برای من جالب بود و فکر می کردم که بسیج بهترین جایی است که هم خودم میتوانم در آن رشد و فعالیت کنم و هم به دیگران کمک کنم. به نظرم این مهم ترین نکته ای بود که من را به بسیج سوق داد ، این که بسیج یک تشکل خودخواه نیست. رشد معنوی انسان ها برای بسیج مهم است.

 

-کمی در رابطه با برنامه ریزی بفرمایید.

خانم مرسلی: در ابتدا باید هدف را مشخص کرد که برای چه درس میخوانم؟ برای چه این رشته را میخوانم؟ چون هدف باعث می شود در شرایطی که اوضاع دشوار است انسان کار را رها نکند.

به نظرم اولین چیزی که باید برنامه ریزی شود خواب است، من خوابم واقعا مشکل داشت و اصلاح کردم، خواب که دچار مشکل شود، کل زندگی بهم میریزد .این که انسان شب ها زودتر بخوابد و روزها زودتر بیدار شود کلی جلو می افتد. اوقات نماز هم در این زمینه می تواند کمک کننده باشد.

در مرحله ی بعد تغذیه ی مناسب هم بسیار کمک کننده است.

بعد از این کارها برای کارهایم برنامه ی معین شده ای دارم و می دانم هرروز از هفته مشغول چه کارهایی باید باشم ، و بعد هرروز به طور خاص کارهایش را مینویسم که در چه ساعتی هر کدام را انجام دهم ، و بعد از انجام هر کدام روی آن مورد خط می کشم. البته در کنار همه اینها حتما تفریح هم لازم است. و ان شاءالله خودم هم عمل کنم که عالم بی عمل نشوم.

-انتخاب دوست چقدر در مسیری که رفتید موثر بود؟

خانم مرسلی: خیلی موثر بود . من دوران راهنمایی دوستان خوبی نداشتم و یک سال بخاطر این که دوستانم رویم تاثیر گذاشته بودند ، چادر سر نمی کردم با این که حافظ قرآن بودم ، و آنجا بود که متوجه شدم چقدر دوست تاثیر دارد. البته الحمدلله بعد که وارد دبیرستان شدم به حالت قبلی برگشتم.

-هم اکنون که در ایام اعیاد ماه رجب هستیم آیا به عنوان عیدی تمایل دارید که گروهی را ایجاد کنید و از دانشجویان به عنوان قرآن آموز دعوت کنید؟

 

خانم مرسلی: بله باعث افتخار بنده است .

 

-در پایان به رسم یادبود از طرف حوزه بسیج دانشجویی هدیه ای به خانم مرسلی تقدیم گردید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مطالب مرتبط

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *