نامه بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی خطاب به دکتر ظفرقندی

نامه بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی خطاب به دکتر ظفرقندی

جناب آقای دکتر ظفرقندی

وزیر محترم پیشنهادی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

 

سلام علیکم

 

با صلوات بر محمّد (ص) و آل پاکش، احتراماً به استحضار می‌رساند بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مبنی بر رسالت خود به عنوان عضوی از جنبش دانشجویی، خواستار شفاف‌سازی و تبیین جنابعالی در رابطه با برنامه‌ها و اقدامات احتمالی خود به عنوان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و عالی‌ترین مقام نظام سلامت کشور است. نظر به تجارب متعدد جنابعالی در سمت‌های مختلف، امید است با پاسخ به پرسش‌های زیر پیشگام تعامل با فضای نخبگانی و پاسخگویی در میان مسئولین کشور باشید.

 

1- وظیفه اصلی وزیر بهداشت تامین، حفظ و ارتقای سلامت اعضای جامعه است؛ همچنین وزارت بهداشت باید مجری سیاست‌های کلی سلامت (ابلاغی مقام معظم رهبری در تاریخ 18/01/1393) و اسناد بالادستی در زمینه سلامت باشد. با صرف نظر از فعالیت‌های شما در دوره دوم ریاست سازمان نظام پزشکی کشور، انتقال مرجعیت تعرفه‌گذاری خدمات درمان از دولت به نظام پزشکی در دوره اوّل ریاست شما در سازمان مزبور اتفاق افتاد، در حالی که همزمان رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز بودید. حال سوال این است که جنابعالی به عنوان رئیس یک دانشگاه علوم پزشکی که نهادی دولتی است و ذی‌نفع آن مردم‌اند و رئیس سازمان نظام پزشکی کشور که نهادی صنفی است و ذی‌نفع آن بخشی از کادر درمان هستند، چگونه توانستید همزمان منافع هردو گروه را تامین کنید و چه تضمینی برای عدم تکرار چنین تعارضاتی در دوران احتمالی‌ وزارت خود می‌دهید؟

 

2- مسئلۀ نداشتن تعارض منافع و لزوم دغدغه‌مندی مقام مسئول نسبت به مجموعه تحت مدیریت خود از مهمترین مسائل هر انتصاب و انتخابی است که در صورت نادیده گرفتن آن، رعایت حقوق همه ذی‌نفعان خدشه‌دار خواهد شد. در همین راستا تعهد جنابعالی در جلسات با نمایندگان مجلس مبنی بر انتخاب تمامی مدیران عالی وزارت‌خانه و دانشگاه‌های علوم پزشکی از مدیران تمام‌وقت، اقدامی شایسته تقدیر است. حال باتوجه به فعالیت جاری جنابعالی در بخش خصوصی، دغدغه دلسوزان نظام سلامت عدم تکرار تجربه حضور همزمان جنابعالی در بخش خصوصی و دولتی است؛ وجود بندهایی نظیر گسترش تصدی‌گری بخش خصوصی در خدمات درمانی و سپردن تعیین نرخ دارو و تجهیزات پزشکی به بازار در برنامه ارائه شده جنابعالی به مجلس محترم، ابهاماتی در خصوص ارتباط این بندها با اشتغال همزمان شما و نویسندگان این برنامه در بخش خصوصی و حفظ منافع هم‌صنفان خویش ایجاد می‌کند.

 

3- یکی از ابهاماتی که نسبت به گذشته جنابعالی وجود دارد، سیاسی‌کاری و رویکرد غیرتخصصی نسبت به مسائل علمی سلامت می‌باشد. علی‌رغم تاکید فراوان جنابعالی مبنی بر عدم جناح‌گرایی و سیاسی‌کاری در وزارت بهداشت دولت چهاردهم، وجود نمونه‌هایی در دوران ریاست در سازمان نظام پزشکی کشور، نسبت به تحقق این رویکرد تردید جدی ایجاد کرده است؛ امروز حل چالش‌ها و مسائل جدی نظام سلامت کشور نیازمند گذر از رویکرد سیاسی و مدیریت کارآمد و تخصصی است که مسائلی چون تغییر ناگهانی نظر جنابعالی به عنوان رئیس وقت سازمان نظام پزشکی درباره کارآیی واکسن‌های روسی کرونا تنها پس از ۲۰ روز، ما را نسبت به ادامه این رویکرد نگران می‌کند (در تاریخ 22/10/1399 در نشست خبری سازمان نظام پزشکی، جنابعالی طی اظهار نظری از بلامانع بودن واردات واکسن‌ از روسیه و هند سخن گفته و از حصول توافقاتی در این خصوص خبر دادید اما پس از چند هفته در تاریخ 12/11/1399 طی نامه‌ای به رییس جمهور وقت،‌ نسبت به واردات واکسن‌ اسپوتنیکV از روسیه اظهار مخالفت نمودید که در همان زمان موجب تعجب افراد بسیاری شد). اکنون با توجه به حضور احتمالی شما در وزارت بهداشت، آیا باز شاهد تصمیمات غیرعلمی و سیاست‌زده برخلاف رویکرد تخصصی خواهیم بود؟

4- متاسفانه در سال‌های اخیر ارائه برنامه از سوی وزرای پیشنهادی بهداشت در هنگام بررسی صلاحیت در مجلس شورای اسلامی، از معنای خود تهی شده و به امری شبه نمایشی بدل گشته است؛ برنامه پیشنهادی باید شامل تصویر روشنی از وزارت متبوع در چهارسال آینده و رویکردها و راهکارهای مشخص جهت نیل به آن چشم انداز و نیز زمان‌بندی نسبی در مسیر تحقق این برنامه باشد. بررسی تجربه چند دوره اخیر نشان می‌دهد برنامه‌‌های ارائه شده ارتباط زیادی به عملکرد آتی‌ آن وزیر نداشته، چه بسا متناقض بوده و صرفاً به منظور کسب رای اعتماد از نمایندگان نگاشته می‌شده که متاسفانه این مسئله در خصوص برنامه جنابعالی نیز تکرارشده است (بطورمثال در برنامه شما به ضرورت توجه به موارد مختلفی از جمله تامین منابع پایدار و اختلال در نظام پرداخت، ارتقا سلامت روان جامعه و جلوگیری از مهاجرت نیروی انسانی متبحر اشاره شده است اما راهکارهایی که برای تحقق این موارد مدنظر می‌باشد شفاف نشده است). و در خصوص برنامه پیشنهادی جنابعالی باید گفت بیشتر از آن‌که برنامه باشد، مجموعه‌ای از دیدگاه‌های جنابعالی و کارگروه تخصصی انتخاب کاندیداهای وزارت بهداشت بوده که در خصوص چگونگی عملیاتی شدن آن توضیحات کافی ارائه نشده است؛ طبق مصاحبه رییس کارگروه مذکور، این برنامه که توسط کارگروه تدوین شده است، در فرصت چهارساله دولت قابلیت اجرا را ندارد و ویرایش جدی این برنامه یا تدوین برنامه جدید ضروری بنظر می‌رسد.

 

لازم به ذکر است این پرسش‌ها و مواردی که بدان اشاره گردید، ناظر به رویکرد و رویه‌های کلی بوده و انتظار بسیج دانشجویی از جنابعالی ضمن ارائه برنامه امیدبخش در راستای اصلاح جدی نظام سلامت کشور، تبیین محورهای اصلی مدنظر جهت این اصلاح برای جامعه دانشجویی در راستای تقویت تعامل دوطرفه وزارت بهداشت با فضای نخبگانی کشور می‌باشد.

 

پیشاپیش از حسن توجه جنابعالی کمال تشکر را داریم.

و من الله توفیق.

مطالب مرتبط

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *